Vmbo bovenbouw

Vmbo in de bovenbouw

bbl-kbl.jpg

Je kunt op Het Streek College het vmbo doen in twee verschillende niveaus: de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg.

Basisberoepsgericht

De basisberoepsgerichte leerweg is voor leerlingen die praktisch zijn ingesteld. Vanaf leerjaar twee oriënteren zij zich op beroepen waarbij zij zelfstandig aan het werk kunnen gaan. Na het vmbo vervolgen zij hun opleiding op het mbo, niveau 2. Daar worden zij vakman of vakvrouw. De leerstof voor de basisberoepsgerichte leerweg is heel concreet, aan de hand van praktische voorbeelden wordt uitgelegd wat belangrijk is. Het examenprogramma voor de leerlingen is minder zwaar dan bij de kaderberoepsgerichte leerweg. Het examen bestaat uit vier algemene vakken en een beroepsgericht vak.

Kaderberoepsgericht

De kaderberoepsgerichte leerweg is voor leerlingen die meer theoretisch zijn ingesteld, maar ook graag praktisch bezig zijn. Ook zij oriënteren zich op beroepen vanaf leerjaar 2, waarbij zij de mogelijkheid hebben uiteindelijk in een leidinggevende functie terecht te komen. Zij gaan na het vmbo doorleren op het mbo op niveau 3. De leerstof is meer gericht op het verwerven van inzicht en het toepassen van het geleerde in verschillende situaties (waaronder praktijk). Het examenprogramma vraagt op theoretisch niveau veel van de leerling. Het examen bestaat uit vier algemene vakken en een beroepsgericht vak.

Vier profielen

In de brugklas en in de tweede klas krijg je loopbaanlessen. Tijdens die lessen onderzoek je welke mogelijkheden er zijn voor jou voor je latere beroep. We hebben vier profielen, waaruit je kunt kiezen aan het eind van het tweede leerjaar:

  • Produceren, Installeren & Energie (PIE) - Techniek
  • Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) - Techniek
  • Dienstverlening & Producten (D&P)
  • Zorg & Welzijn (Z&W)

Welk profiel je ook kiest, er zijn altijd dingen die je standaard moet leren. Een voorbeeld is hoe je een verslag maakt, of hoe je in powerpoint een mooie presentatie voorbereidt. Deze algemene onderdelen krijg je in de profielvakken. Ook werk je in de profielvakken aan de onderwerpen die voor jouw profiel erg belangrijk zijn, bijvoorbeeld les over gereedschap in een technisch profiel. We bieden hiernaast ook keuzevakken aan. Hiermee stel je je eigen leerroute samen, precies wat jij wilt. 

Keuzevakken

Onze keuzevakken bieden we aan in verschillende thema's, waarbinnen je veel kan kiezen. Naast de vakken die bij jouw profiel horen, kun je dus heel gericht kiezen wat bij jou past. Kies jij vakken uit die dicht bij jouw profiel liggen, dan heb je de kans je te verdiepen. Kies je vakken binnen een ander thema, dan ben je je juist aan het verbreden. Bij ons kan je alle kanten op!

Deze pagina delen