ISK viert vijfjarig jubileum

College
Vijfde verjaardag Vijfde verjaardag

Op 13 januari viert onze ISK (internationale schakelklas) feest. Het is dan precies 5 jaar geleden dat de ISK voor het eerst de deuren opende aan de Poggenbeekstraat. Het aantal leerlingen bedroeg toen 17. De ISK was opgestart door de gemeente en de besturen van de 4 middelbare scholen in Ede, waaronder Het Streek. Na 1,5 jaar werd de ISK een afdeling van Het College.

De voorbereidingstijd om de school te starten was heel kort. Eén week voordat de kerstvakantie startte, werd bekend dat een deel van de voormalige basisschool ’t Palet de ISK-locatie zou worden. Het gebouw werd op dat moment gedeeltelijk bewoond om te voorkomen dat het gekraakt zou worden. Docent van het eerste uur was Hans Bette en tot op de dag van vandaag is hij dat nog steeds. 

De eerste dag was er één om niet meer te vergeten. 17 leerlingen, uit Eritrea, Syrië, Irak en Afghanistan, die nog geen woord Nederlands spraken, kwamen vol verwachting naar een school zonder boeken, computer of digibord.... Voor de docenten was het wennen, maar gedreven en met veel enthousiasme wisten ze hun leerlingen met zelfgemaakt materiaal en een echt ouderwets schoolbord met krijtjes de eerste woordjes, zinnen en sommen te leren.

Nu, 3,5 jaar verder is de ISK een volwaardige afdeling van Het College. Het aantal leerlingen wisselt sterk evenals de nationaliteiten. De afgelopen jaren hebben we niet alleen leerlingen uit Syrië, Eritrea, Afghanistan en Irak mogen verwelkomen, maar ook uit o.a. Thailand, Brazilië, Servië, Polen, Guinee, Kenya, Somalië, Ghana en China. Deze eerste leerlingen spreken, verstaan, schrijven en lezen inmiddels goed Nederlands en zijn uitgestroomd naar één van de Edese vo-scholen, de WOW, VAVO of het MBO. Wij zijn trots op hen.

Zoveel 'kleur' op één locatie zorgt voor een heel bijzondere sfeer. Onze leerlingen hebben allemaal heel veel meegemaakt en dingen gezien die niet voor kinderogen zijn bedoeld. De zorgen en stress om achtergebleven familie houden voor de meesten niet op, ook al zijn zij veilig in Nederland. Helaas loopt het niet altijd goed af en zien zij mensen van wie zij houden nooit meer terug door oorlogsgeweld, ziekte of andere verdrietige omstandigheden. Wat een veerkracht en doorzettingsvermogen hebben deze jongeren! Inmiddels is het ISK-team een echt team geworden met veel expertise, maar vooral met heel veel gedrevenheid en inlevingsvermogen voor deze bijzondere leerlingen!

Deze pagina delen