Technasium

Het technasium op Het Streek Lyceum

Promotiefilmpje technasium

Hoe helpen vakken als wiskunde, scheikunde, natuurkunde of beeldende vorming je om lastige problemen op te lossen? Dat leer je op het Technasium. Je onderzoekt en ontwerpt en helpt zo echte opdrachtgevers van bijvoorbeeld een ziekenhuis of een universiteit. In het technolab bedenk je de creatiefste oplossingen.

Ben je een echte doorzetter met een havo- of vwo-advies, dan is het technasium iets voor jou! En nee, niet alleen voor jongens, maar zeker óók voor meisjes. Het Streek Lyceum is de enige school in Ede, Wageningen, Rhenen en Veenendaal die het technasium aanbiedt.

IMG_1116_1.jpeg

Het belangrijke technasiumvak is Onderzoek en ontwerpen (O&O). Ga je naar de brugklas havo/vwo óf naar de brugklas vwo, dan krijg je dit vak twee uur per week. Ga je naar de brugklas technasium, dan krijg je Onderzoek en ontwerpen drie uur per week. Samen met andere leerlingen werk je in die tijd aan een project. In één schooljaar krijg je vier projecten. Die duren steeds ongeveer acht weken.

Héél verschillende opdrachten

Elk project begint met een vraag van een opdrachtgever. Deze opdrachtgeven werkt voor een bedrijf of een instelling (bijvoorbeeld een universiteit of een ziekenhuis). Samen met je groepsgenoten werk je dus aan een echt vraagstuk. Die vraagstukken zijn heel verschillend. Maak je eigen windmolenplatform en test die in het golfbad van Maritiem Onderzoeksinstituut Marin. Maak een YouTube-filmpje voor basisschoolleerlingen die meer willen weten van een onderwerp uit de wereld van de techniek en wetenschap.

Schoolvakken en excursies

Om zo’n opdracht uit te kunnen voeren, moet je creatief nadenken en samenwerken. Je moet je kennis benutten van andere schoolvakken zoals wiskunde, natuurkunde, biologie, aardrijkskunde en beeldende vorming. Natuurlijk is het handig als je gaat kijken bij het bedrijf dat jullie de opdracht heeft gegeven. In het technasium ga je daarom regelmatig op excursie. Na acht weken aan een project te hebben gewerkt, presenteer je als team jullie oplossing aan de opdrachtgever.

Het technolab

Jouw werkplek bij Onderzoek en ontwerpen is niet het klaslokaal, maar het technolab. Je bent daar met je team steeds op andere plekken te vinden. Je gebruikt de computer of laptop om informatie te zoeken en om verslagen te maken van je onderzoeken. Aan tafel maak je een bouwtekening van het ontwerp dat jouw team heeft bedacht. In de werkplaats maak je gebruik van machines en gereedschappen om samen een maquette of een werkende constructie te bouwen. In het technolab hoef jij je dus nooit te vervelen!

Na de brugklas

Als je na de brugklas graag verder wilt met het technasium, kun je doorstromen naar 2 havo-technasium of 2 vwo-technasium. Je krijgt dan vijf uur per week het vak Onderzoek en ontwerpen.

Meer weten over het technasium? Lees hier verder of bekijk de brochure Technasium van Het Streek Lyceum.
Heb je een vraag voor een van onze technatoren? Stuur een mail naar mevrouw Bakkenes, tba@hetstreek.nl of de heer Dekker, hdk@hetstreek.nl.

Brochure

 

technasium_logo.png

 

Deze pagina delen