Gymnasium

Het gymnasium op Het Streek Lyceum

Ben je nieuwsgierig? Houd je van bijzondere verhalen, die lang geleden echt gebeurd zijn? Zie je vreemde talen als een uitdaging? Dan is het gymnasium vast iets voor jou. Direct in de brugklas kun je op Het Streek Lyceum kiezen voor het gymnasium. Je weet dan dat je in een groep getalenteerde en gemotiveerde leerlingen terecht komt waarmee je je onder andere gaat verdiepen in de taal en cultuur van Grieken en Romeinen.

Hét speciale vak in de gymnasiumbrugklas is Klassieke Taal en Cultuur. Dit krijg je in de brugklas drie uur in de week. Je verdiept je dan in de geschiedenis en de cultuur van de Grieken en Romeinen en je leert de beginselen van de beide talen. Vanaf klas 2 krijg je Latijn en Grieks als aparte vakken.

Instromen vanuit de brugklas havo-vwo of vwo

Instromen in het gymnasium is ook mogelijk na het eerste jaar. Stel je zit in de brugklas havo-vwo of brugklas vwo en je zou na het eerste jaar toch verder willen op het gymnasium, dan kan je in de tweede helft van die brugklas ook alvast Klassieke Taal en Cultuur volgen. 

Het Gymnasium geeft je een voorsprong

De Grieken en Romeinen legden de basis voor filosofie, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis en natuurkunde. Via het vak Klassieke Taal en Cultuur leer je dus meer over de achtergrond van onze westerse cultuur. En wist je dat vele talen zoals Frans, Spaans en Italiaans rechtstreeks van het Latijn zijn afgeleid? Zelfs in het Engels en het Duits vind je dingen terug.

Het is dus niet alleen heel erg leuk om het gymnasium te doen, het is ook ontzettend handig om Grieks en Latijn te krijgen want het helpt je bij je andere vakken. Daarbij heb je met een gymnasiumdiploma echt iets bijzonders in handen; je hebt laten zien dat je wat in je mars hebt!

Xanten

Je gaat op boeiende excursies

Op ons gymnasium ga je mee op een aantal interessante excursies. In de onderbouw bezoek je Archeologisch Park Xanten (in Duitsland); de reconstructie van een Romeinse stad en nog veel meer. In Trier bezoek je Romeinse monumenten. In de tweede klas vindt er een uitwisseling plaats met een school uit Duitsland. In de bovenbouw ga je op reis naar Rome.

Debatteren kan je leren

Debatteren is een mooi woord voor netjes met elkaar van mening verschillen en proberen de ander te overtuigen. Dat leer je op het gymnasium. Dat houdt dus veel meer in dan alleen je eigen mening geven. Je leert er ook argumenten te gebruiken en te weerleggen en je oefent verschillende debatvormen. Je kunt ook deelnemen aan leuke en uitdagende debatwedstrijden.

Cambridge Engels op hoog niveau

Vanaf de brugklas krijg je op het gymnasium Cambridge Engels. Dat is Engels op een net wat hoger niveau. De docenten zijn 'native speakers', dat betekent dat ze het Engels al sinds hun jeugd spreken, of het in ieder geval zo goed kennen dat het lijkt alsof ze het al hun hele leven doen. Het Engels wordt op hoog niveau aangeleerd door native speakers. Als je Cambridge Engels ook in de bovenbouw kiest, dan kun je er een internationaal certificaat mee halen. Dat opent meer mogelijkheden als je later misschien wel in het buitenland wilt leren of werken.

 IMG_0370.jpg

Meer weten? Stel je vraag aan mevrouw Zomer (lzo@hetstreek.nl) docent klassieke taal en cultuur of mijnheer Adriaens (rad@hetstreek.nl) teamleider vwo 2 en 3.

Deze pagina delen